COMUNICAT DE PRESĂ

Chișinău, 20 iunie 2024

Deciziile și Finanțele Autorităților Publice Locale

Mai Transparente în Moldova datorită unui Nou Instrument Susținut de Uniunea Europeană și Europa Liberă Moldova

Primarii Transparente

Asociația civic tech Implicare Plus anunță lansarea proiectului Primăriilor Transparente, un instrument inovator conceput pentru a îmbunătăți semnificativ accesibilitatea datelor publice și pentru a ajuta cetățenii să se implice mai bine în deciziile și finanțele autorităților publice locale (APL) din Republica Moldova.

Primării Transparente oferă o platformă intuitivă unde utilizatorii pot accesa și vizualiza o gamă largă de date publice disponibile publicate de APL-uri. În plus, utilizatorii se pot abona pentru a primi actualizări despre ședințele consiliului local, documentele bugetare și activitățile de achiziții publice ale APL-ului lor.

Instrumentul – care poate fi accesat aici – este dezvoltat de o echipă de tineri cetățeni moldoveni, experți în tehnologie, care sunt dedicați să facă guvernarea locală mai transparentă și accesibilă.

"În ciuda eforturilor continue ale APL-urilor de a îmbunătăți transparența deciziilor și bugetelor lor, platformele existente adesea prezintă informații într-o manieră complicată și greu de citit", a spus Constantin Copăceanu, Președinte și Fondator al Implicare Plus. "Instrumentul nostru transformă aceste date în grafice și vizualizări clare și atrăgătoare, făcând mult mai ușor pentru cetățeni să găsească și să înțeleagă informațiile de care au nevoie."

O caracteristică deosebită a Primăriilor Transparente este sistemul automat de notificare live. Cetățenii și părțile interesate se pot abona pentru a primi actualizări în timp real despre APL-urile lor specifice prin email sau Telegram, asigurându-se că sunt întotdeauna informați despre ședințele consiliului local, agendele și deciziile viitoare.

Acest instrument este pregătit să revoluționeze modul în care cetățenii monitorizează activitățile autorităților lor locale, promovând o responsabilitate socială mai mare în rândul oficialilor aleși și al funcționarilor publici. Prin furnizarea de informații la timp și ușor accesibile, Primăriile Transparente împuternicesc cetățenii să se implice mai eficient în guvernarea locală și în elaborarea politicilor. De asemenea, oferă perspective valoroase asupra achizițiilor publice și licitațiilor, domenii care au suferit în mod tradițional de lipsă de transparență.

Primăriile Transparente apare ca un instrument crucial pentru susținerea monitorizării implementării noii Legi privind Accesul la Informațiile de Interes Public, care include dispoziții puternice privind transparența proactivă," a declarat Simon Eslinger, Manager de Programe pentru Parteneriatul European pentru Democrație. "Această nouă inițiativă va prezenta provocări de implementare pentru APL-uri, pe care acest instrument ne permite să le monitorizăm."

În plus, instrumentul oferă vizualizări automate ale datelor APL-urilor, deosebit de util pentru APL-uri, deoarece ajută la analizarea evoluției bugetelor municipale și la prezentarea de date într-un format ușor de înțeles.

Primăriile Transparente este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul proiectului EU4Accountability, care vizează consolidarea capacității organizațiilor societății civile din Moldova pentru a-și juca mai bine rolul de actori ai guvernării și pentru a crește responsabilitatea socială a administrației publice locale și centrale din Moldova. Este implementat de un consorțiu compus din ALDA - Asociația Europeană pentru Democrație Locală, Parteneriatul European pentru Democrație (EPD) și organizația non-guvernamentală cehă People in Need Moldova.

Componenta de căutare în decizii a fost posibilă datorită unui grant câștigat în cadrul hackathon-ului „Hackum ori niciodată”, organizat de Europa Liberă Moldova în aprilie 2023.

Pentru informații suplimentare sau mai multe detalii despre Primării Transparente, vă rugăm să contactați pe Constantin Copăceanu, Președinte și Fondator al AO Implicare Plus, [email protected], +37360803221.

Comunicatul de presă în engleză poate fi accesat aici.