COMUNICAT DE PRESĂ

AO "Implicare Plus" - Chișinău, Moldova

30 Mai, 2024 - Chișinău, Moldova

Un nou Instrument ce facilitează accesul la deciziile Instanțelor din Moldova lansat cu Sprijinul Uniunii Europene

Cetățenii moldoveni pot accesa acum cu ușurință peste 1,5 milioane de decizii ale instanțelor din Moldova cu ajutorul noii soluții digitale "Lucius Lex" dezvoltată de AO "Implicare Plus" cu finanțarea Uniunii Europene. Lansată pe 30 mai 2024, Lucius Lex asistă profesioniștii, precum avocații, activiștii societății civile și jurnaliștii, dar și publicul larg, în căutarea și urmărirea hotărârilor tuturor nivelurilor instanțelor din Moldova.

Soluția Lucius Lex constă în două produse conexe, o platformă web (https://implicareplus.org/luciuslex/) și un bot Telegram (https://t.me/instante_mdbot). Lucius Lex permite utilizatorilor să caute cu ușurință deciziile instanțelor, chiar și în documentele scanate, folosind cuvinte-cheie simple în loc de numere de dosar, instanțe sau alți termeni juridici. Un utilizator poate efectua până la trei căutări simultan și se poate abona pentru a primi notificări prin email sau Telegram cu privire la noi decizii într-un caz sau o hotărâre pe care o urmărește.

Despre Lucius Lex

Constantin Copăceanu, Manager de Proiect Lucius Lex la AO "Implicare Plus", spune că a conceput Lucius Lex pentru a răspunde nevoii de a accesa eficient vasta cantitate de decizii judiciare moldovenești. În iunie 2023, Constantin a câștigat Hackathonul de Accelerație Civic Tech al Parteneriatului Estic finanțat de UE cu prototipul său Lucius Lex și a obținut finanțare de la UE pentru a lucra la produs. "Am colaborat cu mai multe organizații ale societății civile din Moldova, precum și cu mulți avocați, și accesul la înregistrările legale în Moldova a fost întotdeauna o provocare pe care eu și colegii mei am încercat să o abordăm," spune Constantin. "Sper ca Lucius Lex să facă accesul la deciziile instanțelor din Moldova la fel de ușor ca o căutare pe Google."

Beneficii și Impact

În plus față de facilitarea cercetării juridice, Lucius Lex sprijină societatea civilă din Moldova în activitatea sa de monitorizare, încurajează un dialog public mai informat și permite jurnalismului de investigație de calitate mai bună.

Soluția Lucius Lex face parte din efortul mai amplu al Uniunii Europene de a sprijini inovația digitală în țările Parteneriatului Estic prin Hackathonurile anuale Civic Tech organizate de proiectul Facilitatea Societății Civile a Parteneriatului Estic finanțat de UE. Mai multe informații despre Facilitatea Societății Civile a Parteneriatului Estic și Hackathonurile Civic Tech pot fi găsite la: https://eapcivilsociety.eu/.

Contact

Pentru informații suplimentare sau mai multe detalii despre "Lucius Lex", vă rugăm să contactați:

Constantin Copăceanu
Manager de Proiect, AO "Implicare Plus"
[email protected]
+37360803221

Pentru informații suplimentare sau mai multe detalii despre Facilitatea Societății Civile a Parteneriatului Estic, vă rugăm să contactați:

Elena Palivoda
Expert în Comunicare al proiectului Facilitatea Societății Civile a Parteneriatului Estic finanțat de UE
[email protected]